Pressemeddelelse udsendt 12. maj 2023
Grøn omstilling, genanvendelse og cirkulær økonomi rykker helt ud over scenekanten til Madens Folkemøde.
På Den Cirkulære Scene, der er et helt nyt samarbejde mellem Madens Folkemøde og det lokale affaldsselskab REFA, sætter fageksperter nemlig spot på aktuelle emner inden for fødevarer, affald og ressourcer.
Programmet består af samtaler, debatter og sorteringsdyster, der knytter sig til mødet mellem vores madkultur, forbrugsvaner og recirkulering af ressourcerne fra vores køkkener, spisestueborde og skraldespandene i vores indkørsler.
Stine Lolk, folkemødedirektør for Madens Folkemøde, er glad for det nye samarbejde med REFA.
”Når vi taler om, hvordan vi skaber en mere bæredygtig madkultur, er vi også nødt til at tale om, hvordan vi genbruger, genanvender og recirkulerer vores mad og råvarer. Det hele hænger sammen. REFA har en masse erfaring og viden, der sammen med dedikerede fageksperter sættes i perspektiv i forhold til maden og vores madsystem. Det er et vigtigt emne, som vi glæder os til at dykke ned i på Den Cirkulære Scene”, udtaler Stine Lolk, folkemødedirektør i Foreningen Madens Folkemøde.
Mette Suhr Stoffregen, direktør i REFA, ser frem til samarbejdet med Madens Folkemøde og muligheden for at sætte fælles fokus på sammenhængene mellem vores fødevarer, madkultur og det affald og de ressourcer som skabes, når vi handler ind, laver mad og skaber affald.
”I løbet af året skal alle husstande i Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune sortere affald efter de nationale retningslinjer i 10 forskellige fraktioner. I mængde kan to af de nye fraktioner madaffald og emballageaffald i husstandene udgøre helt op 70 procent. Sammenhængen mellem hvad vi smider ud, og hvad vi spiser og deler som madkultur, har en både konkret og meget direkte sammenhæng. For REFA er samarbejdet med Madens Folkemøde en unik og ikke mindst lokalt forankret mulighed for at indgå i bred dialog om affald og ressourcers sammenhæng med vores madkultur og fødevaresystem samtidig med, at vi udbreder kendskabet til de nye sorteringsløsninger, som er på vej til alle borgere på Lolland og Falster”, udtaler Mette Suhr Stoffregen, direktør i REFA.
Et ambitiøst partnerskab
Partnerskabet indeholder udover samarbejdet om Den Cirkulære Scene også et fælles mål om, at Madens Folkemøde i 2025 skal kunne recirkulere og genanvende 100 % af det affald, der produceres under arrangementet. REFA skal bidrage med sparring og erfaringsudveksling i processen.
”I Madens Folkemøde er vi, som alle andre festivaler og større arrangementer, optaget af at reducere vores aftryk på planeten. Sammen med REFA har vi derfor udarbejdet en vision om at blive et 100 % affaldsfrit folkemøde inden 2025. I år er et opstartsår, hvor vi skal undersøge, hvor meget affald og hvilken type affald, vi har. Derfra skal vi lægge en plan for, at Madens Folkemøde bliver affaldsfri ved at recirkulere ressourcer og forebygge affald gennem øget genbrug, f.eks. ved at udfase engangsemballager. Det er en ambitiøs målsætning, og vi utrolig glade for, at REFA er med på rejsen. Vi håber, at samarbejdet kan inspirere andre festivaler og events,” siger Stine Lolk.
”Madens Folkemøde har med sin vision for et affaldsfrit folkemøde valgt at gå forrest inden for affaldsforebyggelse, genbrug og recirkulering af ressourcen i affald. Vi indgår i partnerskabet med vores faglighed og indsigt på affaldsområdet, og vi vil med stor interesse følge de førstehåndserfaringer Madens Folkemøde gør sig over de kommende år inden for minimering af affald og test af nye løsninger inden for sortering og genbrug”, siger Mette Suhr Stoffregen.
Det nye samarbejde lanceres på årets folkemøde, hvor der er program for Den Cirkulære Scene både fredag den 2. juni og lørdag den 3. juni.
Det kan man opleve på Den Cirkulære Scene
Den Cirkulære scene byder på workshops, debatter, sorteringsdyster og samtaler.
Scenens mange gæster dyster- og udfordrer hinanden i dilemmaer omkring forbrug, samfund, klima og rammerne for et bæredygtige liv med sunde fødevarer og en rig madkultur i centrum.
- Fredag arbejder skoleklasser fra Guldborgsund Kommune og Lolland Kommune med affaldssortering og viden om emballager og fødevarer i koncentrerede workshops. Eleverne slutter af med fælles debat om udfordringer, værdier og holdninger til mad, fødevarer og affald.
- Workshops om madspild med tips og tricks til, hvordan man undgår madspild og laver lækker restemad af det, man finder i sit køleskab. Lær eksempelvis at lave mad i en høkasse og oplev kok Umut Sakarya lave smørrebrød af madrester.
- Debatter og samtaler om bæredygtighed, klima, mad, fødevarer, ressourcer og forbrug.
- Sorteringsdyster, hvor gæsterne kan teste deres viden om affaldssortering og blive klogere på fraktioner, genbrug og genanvendelse.
- ”Spørg REFA om affald” hvor eksperter fra REFA svarer på spørgsmål fra publikum imellem indslagene på scenen.
- Infostand med nyttig viden om de kommende affaldssorteringsløsninger, som alle borgere på Lolland og Falster skal benytte i fremtiden. De nye affaldsspande rulles ud af REFA i løbet af 2023.
Pressekontakt
Madens Folkemøde
Stine Lolk, folkemødedirektør
E-mail: stine@thefoodproject.dk
Telefon: (+45) 53 88 28 03
REFA
Kenneth Prehn, kommunikationskonsulent
E-mail: kep@refa.dk
Telefon: (+45) 54 84 14 55
Pressefotos
Kan hentes her: www.skyfish.com/p/food/2274131
Fakta om REFA
- REFA er et multiforsyningsselskab på Lolland-Falster med flere end 140 ansatte.
- Har fokus på genbrug, ressourceudnyttelse, energiproduktion og grøn omstilling.
- Driver to kraftvarmeværker. Det ene producerer affaldsenergi, det andet producerer el og varme baseret på halm. Driver desuden fem varmeværker baseret på halm, flis og solenergi samt to miljøcentre, 17 genbrugspladser. Derudover indsamler og afsætter affald og genbrug fra borgere og sommerhusejere på Lolland Falster.
- Læs mere på refa.dk
Fakta om Madens Folkemøde
- Afholdes for fjerde gang 2. – 3. juni på Engestofte Gods på Lolland
- Knap 10.000 gæster besøgte Madens Folkemøde i 2022
- Programmet for den Cirkulære Scene findes på madensfolkemode.dk
- Madens Folkemøde er støttet af Nordea-fonden, Guldborgsund Kommune, Lolland Kommune, Business Lolland-Falster, Region Sjælland og Landbrug & Fødevarer.
Billetsalg
- To dages-billet: 90 kr. i forsalg (110 kr. i døren)
- Èn dag (fredag eller lørdag): 60 kr. (70 kr. i døren)
- Børn til og med 12 år og studerende: Gratis
- Billetlink: madbillet.dk/show/event/entre-til-madens-folkemoede-2023